SYSTEM KSZTAŁCENIA:
- nauka trwa 3 lata i kończy się egzaminem z kwalifikacji zawodowej w wybranym zawodzie,
- zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących odbywają się w salach i pracowniach Zespołu Szkół w Piaskach oraz siedzibie Trawniki,
- teoretyczne kształcenie zawodowe odbywa się przez 4 tygodnie w każdej klasie w Centrum Kształcenia Zawodowego, prowadzącym kształcenie w danym zawodzie,
- praktyczna nauka zawodu odbywa się u pracodawców, jak również w pracowniach szkolnych.
NAJCZĘŚCIEJ WYBIERANE ZAWODY I OPIS NABYWANYCH UMIEJĘTNOŚCI
Kucharz - HGT.02 - Przygotowywanie i wydawanie dań
uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności dotyczące przechowywania żywności, korzystania ze sprzętu gastronomicznego, przygotowywania i dekorowania potraw, dobierania zastawy stołowej oceniania jakości produktów; wydawania dań.Sprzedawca - HAN.01 - Prowadzenie sprzedaży
uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności dotyczące m.in. wykonywania prac związanych z obsługą klientów oraz realizacją transakcji kupna i sprzedaży, przyjmowania dostaw oraz przygotowywania towarów do sprzedaży, oznakowania i zabezpieczenia towarów, korzystania z urządzeń kasowych, dokonywania rozliczeń finansowych i prowadzenia dokumentacji handlowej.- Kelner - HGT.01 - Wykonywanie usług kelnerskich
uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności dotyczące m.in. sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego, wykonywania czynności związanych obsługiwaniem gości, rozliczania usług kelnerskich. Cukiernik - SPC.01 - Produkcja wyrobów cukierniczych
uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności dotyczące m.in. stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych, magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych, sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych; wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych, obsługi urządzeń do pakowania żywnościPiekarz - SPC.03 - Produkcja wyrobów piekarskich
uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności dotyczące m.in. magazynowania surowców piekarskich, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych, przygotowania surowców i sporządzania półproduktów piekarskich, dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie, przeprowadzania rozrostu kęsów oraz wypieku pieczywa, ekspedycji gotowych wyrobów, obsługi pieców piekarskich i urządzeń do konfekcjonowania pieczywa- Lakiernik samochodowy - MOT.03 - Diagnozowanie i naprawa powłok lakierniczych
uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności dotyczące m.in. zabezpieczenia powierzchni przed korozją, wypełniania ubytków w powłokach, szlifowania powierzchni, konserwacji i renowacji powłok lakierniczych; kontroli jakości wykonanych powłok lakierniczych, obsługi sprzętu stosowanego w lakiernictwie. - Elektryk - ELE.02 - Montaż, uruchamianie i konserwacja instalacji, maszyn i urządzeń elektrycznych
uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności dotyczące m.in. wykonywania i uruchamiania instalacji i elektrycznych na podstawie dokumentacji i technicznej, montowania i uruchamiania maszyn i urządzeń elektrycznych na podstawie dokumentacji technicznej, wykonywania konserwacji instalacji, maszyn i urządzeń elektrycznych. - Elektromechanik pojazdów samochodowych - MOT.02 - Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa mechatronicznych systemów pojazdów samochodowych
uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności dotyczące m.in. przeprowadzania obsługi instalacji i konserwacji mechatronicznych systemów pojazdów samochodowych, diagnozowania stanu technicznego mechatronicznych systemów pojazdów samochodowych, wykonywania napraw elektrycznych i elektronicznych układów pojazdów samochodowych - Ślusarz - MEC.08 - Wykonywanie i naprawa elementów maszyn, urządzeń i narzędzi
uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności dotyczące m.in. wykonywania elementów maszyn, urządzeń i narzędzi metodą obróbki ręcznej; wykonywania elementów maszyn, urządzeń i narzędzi metodą obróbki maszynowej; wykonywania połączeń elementów maszyn, urządzeń i narzędzi; naprawy i konserwacji elementów maszyn, urządzeń i narzędzi - Operator obrabiarek skrawających - MEC.05 - Użytkowanie obrabiarek skrawających
uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności dotyczące m.in. przygotowywania obrabiarek skrawających konwencjonalnych i sterowanych numerycznie do planowanej obróbki, wykonywania obróbki na konwencjonalnych obrabiarkach skrawających zgodnie z dokumentacją technologiczną, wykonywania obróbki na obrabiarkach skrawających sterowanych numerycznie zgodnie z dokumentacją technologiczną - Monter sieci i instalacji sanitarnych - BUD.09 - Wykonywanie robót związanych z budową, montażem i eksploatacją sieci oraz instalacji sanitarnych
uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności dotyczące m.in. wykonywania robót przygotowawczych związanych z budową sieci komunalnych oraz montażem instalacji sanitarnych, wykonywania robót związanych z budową sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych oraz sieci i węzłów ciepłowniczych, wykonywania montażu instalacji wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, grzewczych, wentylacyjnych i klimatyzacyjnych, wykonywania robót związanych z konserwacją, remontem i modernizacją sieci oraz instalacji sanitarnych - Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie - BUD.11 - Wykonywanie robót montażowych, okładzinowych i wykończeniowych
uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności dotyczące m.in. montowania systemów suchej zabudowy, wykonywania robót malarskich, wykonywania robót tapeciarskich, wykonywania robót posadzkarskich, wykonywania robót okładzinowych - Fryzjer - FRK.01 - Wykonywanie usług fryzjerskich
uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności dotyczące m.in. prowadzenia konsultacji z klientem dotyczącej zakresu usługi fryzjerskiej, doradzania w zakresie doboru koloru i odpowiedniej fryzury, wykonywania pielęgnacji włosów i skóry głowy, wykonywania nietrwałego i trwałego odkształcania włosów, wykonywania strzyżenia włosów, golenia i formowania zarostu męskiego, wykonywania zmiany koloru włosów, wykonywania stylizacji fryzur.
PERSPEKTYWY ABSOLWENTA SZKOŁY:
- podjęcie nauki w Liceum Ogólnokształcącym dla Dorosłych,
- podjęcie nauki w szkole branżowej II-go stopnia, aby zdobyć wykształcenie średnie i tytuł technika,
- podjęcie pracy w wyuczonym zawodzie,
- założenie własnej działalności usługowej w wyuczonym zawodzie,
- poszerzanie własnych kompetencji, uzyskując nowe kwalifikacje i uprawnienia w zależności od zainteresowań.